ABD’nin Kaliforniya, Oregon, Washington, Colorado, Idaho ve Utah eyaletlerinde gerçekleşen yangınların dumanı uzaydan görüntülendi. Yangınlar, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon hektarlık alanı küle çevirdi.

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco şehri etraflarında gerçekleşen çeşitli yangınlar, San Francisco şehrini adeta bir kıyamet filmi gibi göstermişti. Yangınlardan çıkan dumanın etkisiyle şehir, kızıl bir hale gelerek ortaya unutulmayacak görüntüler çıkmıştı.

Bugünse ABD’deki ve Dünya’daki hava ve deniz olaylarını araştırma yükümlülüğü bulunan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), yangınlardan çıkan dumanın uzaydan nasıl gözüktüğünü yayınladı. Görüntülerde ABD’nin batı kıyıları boyunca yüzlerce kilometre uzanan yangın dumanı yer alıyordu.

Yangınların dumanının uzaydan görüntüsü:

ABD’nin Kaliforniya, Oregon, Washington, Colorado, Idaho ve Utah eyaletlerinde devam eden düzinelerce orman yangınının önüne henüz geçilebilmiş değil. Uzmanlara göre iklim değişikliğiyle birlikte tetiklenen yangınlar, şu ana kadar en az 14 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve yüz binlerce hektarlık alan kül oldu.

NOAA tarafından perşembe ve cuma günü çekilen uydu görüntüleri, dumanların Pasifik Okyanusu’nun yüzlerce kilometre içine kadar ilerlediğini de gösterdi. ABD’nin Ulusal Hava Durumu Servisi, batı kıyıları boyunca duman nedeniyle düşük hava kalitesi olduğunu söyleyerek insanların evlerinde kapı ve pencerelerini kapatarak kalmaları gerektiğini açıkladı.

San Francisco’da Yangınlar Gökyüzünü Kızıla Boyadı

Ulusal Kuruluşlararası İtfaiye Merkezi (National Interagency Fire Center) tarafından yapılan açıklamaya göre yalnızca Kaliforniya’da cumartesi sabahı 24 aktif yangın bulunuyordu. Oregon eyaletinde aynı zaman için bu sayı 14 olarak açıklanırken Washington eyaletinde sayı 15‘ti.

Diğer eyaletlerde gerçekleşen yangınlarla birlikte toplam yangın sayısıysa 97’ye ulaşmıştı. Yangınlar, şu ana kadar 1 milyon 900 bin hektardan fazla alanı küle çevirdi. Yangınlarda çalışan görevli personel sayısıysa 29.000 olarak açıklandı. Yangınların gerçekleştiği eyaletlerin bazı bölümlerinde tahliyeler gerçekleşti.

ETİKETLER :

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir