Ruanda’da yapılacak şeyler söz konusu olduğunda, neredeyse her turistin seyahat planlarının başında bir aktivite vardır: goril trekking . DNA’mızın yüzde 99’unu paylaşan yaratıklara yaklaşmanın gizemi, dünyanın dört bir yanından gelen gezginleri büyülüyor ve bunu yapmak için Ruanda’dan daha iyi bir yer yok. Ülke, hayvanları korumak için koruma konusunda ciddi adımlar attı.

Ancak bu nazik devleri görme şansı, Ruanda’nın sunduğu şeylerin yalnızca başlangıcı. 1994 Ruanda soykırımının harap ettiği ülke, son on yıllarda etkileyici bir ilerleme kaydetti ve yapılacak pek çok şeyle ziyaret etmek için huzurlu, davetkar bir yer haline geldi.

Doğa severler, Akagera Ulusal Parkı’nda safariye çıkabilir ve gölgelik bir yürüyüşle Nyungwe Ormanı’nı kuşbakışı görebilirler Kültürle ilgileniyorsanız, Ruanda’nın Etnografya Müzesi’ndeki geleneksel gelenekler ve inançlarla ilgili büyüleyici sergilere göz atın. Kral Sarayı Müzesi’ndeki kraliyet ineklerini (ve onlara şarkı söyleyen şarkıcıları) kaçırmayın .

Ruanda’daki en iyi turistik yerler listemizle deneyiminizden en iyi şekilde yararlanın.

1. Volkanlar Ulusal Parkı

Volkanlar Milli Parkı’nda bir dağ gorili

Hiç şüphesiz Ruanda’da yapılacak bir numaralı şey Volcanoes National Park’ta goril trekking yapmaktır . Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırı paylaşan Ruanda’daki bu milli park, giderek artan sayıda kritik tehlike altındaki dağ gorillerine ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar, parkta yaklaşık 600 goril olduğunu tahmin ediyor – 1981’de yaklaşık 240-250 kişiden önemli bir artış.

İnsanlara alışmış 18 dağ gorili ailesinden birini ziyaret etmek için, sınırlı sayıdaki günlük trekking izinlerinden birini 1500$’a almanız gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu, Kigali’den park merkezine ulaşım da ayarlayabilen saygın bir tur operatörü aracılığıyladır .

Trekking deneyimi genellikle dört ila sekiz saat sürer ve bunların çoğu mistik bambu ormanları, vahşi çayırlar ve bataklık alanlarda yürüyüş yaparak geçirilir. Milli park servisinden gelen rehberler sonunda sizi alışmış goril ailelerinden birine götürecektir. Yaratıkları yemek yerken, bebeklerine bakarken ve birbirleriyle etkileşime girerken gözlemleyerek bir saat geçireceksiniz.

Ruanda’da goril yürüyüşü büyük ölçüde güvenli bir aktivite olarak kabul edilir. Goriller çoğunlukla insan ziyaretçilerine karşı ilgisizdir. Gorillerle iletişim kurmak için bir dizi klik sesi kullanan silahlı rehberler, konukları olası tehlikelerden koruyarak, asla unutamayacağınız bir deneyim yaşatıyor.

Taşıyıcılar , Volcanoes Ulusal Parkı’ndaki parkurların dibinde mevcuttur. Bir günlüğüne kiralamaya değer; çantalarınızı taşıyacaklar ve çamurlu yollarda kaymanızı önlemenize yardımcı olacaklar.

Dağ gorilleri hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misiniz? Trekking maceranızın ardından , yakındaki Musanze kasabasındaki Dian Fossey Gorilla Fund Uluslararası Karisoke Araştırma Merkezi’ne gidin. Dağ gorilleri ve gorilleri koruma çabaları 1988 draması Gorillas in the Mist ile ünlü olan korumacı Dian Fossey’in çalışmaları hakkında küçük ama sağlam bir müze içerir .

2. Kigali Soykırım Anıtı

Kigali Soykırım Anıtı

Sadece birkaç on yıl önce, Ruanda’nın sadece 100 gün içinde 800.000’den fazla insanın ölümüne neden olacak korkunç bir soykırımın ortasında olduğunu hayal etmek zor. Ülke, yıkıcı katliamdan çok yol kat etti, ancak bu nispeten yakın tarihin etkisi, sıradan insanların ve gelecek nesillerin yaşamlarında iz bıraktı.

Turistler bu korkunç olayı Kigali Soykırım Anıtı’nda öğrenebilirler. Unutulmaz müze, 1994 soykırımına yol açan zaman çizelgesine dalar ve fotoğraf, eser ve bilgi salonları aracılığıyla dehşete hayat verir. Ana sergi salonu, dokunaklı heykellerin etrafını sarar ve mekana umut verici bir ışıltı katan vitray pencerelere sahiptir.

Müze , dünyadaki soykırım tarihi ve uluslararası toplulukların müdahale çabaları üzerine bir başka kalıcı sergiyle devam ediyor ve Ruanda soykırımını bağlama oturtmaya yardımcı oluyor.

Müzede ayrıca soykırımın en genç kurbanlarına adanmış duygu yüklü bir Çocuk Odası da bulunmaktadır. Bazıları öldürüldüklerinde henüz bebek olan çocukların büyük boy portreleri ve kurbanlarla ilgili takma adlar ve en sevdikleri kitaplar gibi kişisel ayrıntılarla hafızalarını canlı tutuyor.

Kigali Soykırım Anıtı’nı ziyaret etmek yürek burkan olsa da, Ruanda’da sorumlu bir turist olmanın önemli bir parçasıdır. Deneyimi düşünmek için kendinize zaman ayırın ve anıtın Yansıma Bahçeleri’ndeki bu alana gömülen 250.000 kurban için bir dakikalık saygı duruşunda bulunun.

Adres: KG 14 Ave., Kigali

3. Nyungwe Ormanı Ulusal Parkı

Nyungwe Ormanı Ulusal Parkı’nda dinlenen bir şempanze

Tüm Afrika’daki en önemli orman koruma alanlarından biri olan Nyungwe Ormanı Ulusal Parkı, 1.068 bitki türü, 322 kuş türü ve 75 memeli türü dahil olmak üzere muhteşem bir biyolojik çeşitlilik dizisi içerir.

Çoğu turist , park bekçileri tarafından insanlara alıştırılan şempanzeleri izlemek için bu yağmur ormanına gelir . Bu hayvan karşılaşması, goril yürüyüşünün maliyetinin bir kısmı, ancak daha az akılda kalıcı değil.

Nyungwe’de yapılacak tek şey primatlarla takılmak değil. Park ayrıca , Uwinka Ziyaretçi Merkezi’nden yaklaşık 90 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde, Doğu Afrika’daki tek gölgelik yürüyüşe ev sahipliği yapmaktadır. Yemyeşil yağmur ormanlarının üzerinde 50 metreden fazla sarkan 91 metre uzunluğundaki asma köprüden geçerek, uzaktaki ağaç tepelerinin ve dağların baş döndürücü manzarasını göreceksiniz .

Yükseklik korkunuz var mı? Kanopi turunu atlayın ve yerçekimi ile savaşmayan canlandırıcı bir macera için parkın 15 yürüyüş yolundan birinde yürüyün.

Adres: KN6, Rusizi

4. Kral Sarayı Müzesi

Kral Sarayı Müzesi’ndeki taze süt kulübesi

Ülkenin hararetli koruma çabaları sizi Ruandalıların hayvanlara saygı duyduğuna ikna etmezse, Kral Sarayı Müzesi’ni ziyaret etmek kesinlikle ikna edecektir. Müzedeki ( Ruanda’nın sekiz ulusal müzesinden biri ) yıldız cazibe merkezi, inyambo (kutsal inekler) ve onların şaşırtıcı derecede büyük boynuzlarıdır. Gün boyunca geleneksel şarkıcılar , Ruanda’ya özgü bir ritüel olan şiirler söyleyerek inekleri yumuşak bir duruma sokar.

Müzenin kendisi de arkadaki dört ayaklı yaratıklar kadar ilginç. Geleneksel olarak evli olmayan bir kadın tarafından işletilen sazdan çatı, kraliyet kulübesi ve taze süt kulübesiyle 15. yüzyıldan kalma bir kral sarayının bir kopyasını sergiliyor .

Turistler, bir zamanlar 20. yüzyılın ortalarında Kral Mutara III Rudahigwa’nın kraliyet ikametgahı olan kolonyal tarzdaki evi de keşfedebilirler . Ruanda desenlerini Avrupa tarzı mobilyalarla (bazıları aslında krala aitti) harmanlayan iç tasarım özellikle dikkat çekicidir.

Adres: Nyanza Yolu, Nyanza Bölgesi, Güney Eyaleti

5. Akagera Ulusal Parkı

Akagera Ulusal Parkı’ndaki Zebralar

Afrika’ya hiçbir gezi, oyun sürüşü olmadan tamamlanmış sayılmaz. Turistler, Kigali’den sadece iki buçuk saat uzaklıktaki Akagera Ulusal Parkı’nda safariye çıkmak için can atabilirler .

Afrika Parkları organizasyonu tarafından yönetilen Akagera ve biyolojik çeşitliliği, Ruanda soykırımından sonra neredeyse yok olmaktan inanılmaz bir şekilde kurtuldu. 1.140 kilometrekarelik geniş alan (Orta Afrika’nın en büyük korunan sulak alanlarından biri) artık tüm Büyük Beş hayvanların yanı sıra çok sayıda kuş ve antilopla övünüyor.

Bir aslanı veya gergedanı tespit etmek için çok fazla şansa sahip olmanız gerekecek – korumacılar hala nüfuslarını artırmak için çalışıyorlar ve şimdilik Akagera’da o kadar fazla yok. Bununla birlikte, sürücüsüz bir safaride zebraları, su aygırlarını, Nil timsahlarını, filleri ve zürafaları tespit etmekte sorun yaşamayacaksınız.

Manzaranın kendisi de burada yaşayan hayvanlar kadar muhteşem. Çevrenin savan ovalarından sulak alanlara ve göllere muhteşem bir geçiş yaptığını göreceksiniz.

Park ziyaretçi merkezindeki yardımcı rehberlerden birini işe alın. Hayvanları nerede bulacaklarına dair içeriden birinin bilgisine sahipler.

6. Kivu Gölü

Kivu Gölü’nün palmiyelerle kaplı kıyıları

Tüm açık hava maceralarınızdan sonra ayaklarınızı yerden kaldırmaya hazır olacaksınız ve dinlenmek için Ruanda’da Kivu Gölü’nden daha iyi bir ziyaret yeri yoktur. Puslu dağlarla çevrili 2.700 kilometrekarelik zümrüt yeşili vaha, Ruanda’nın en büyük gölüdür.

Kivu Gölü’nün kuzey ucundaki bir tatil kasabası olan Rubavu’dan her şeyi içinize çekin . Canlı bir sahili, kumlu bir plajı ve büyüleyici tatil köyleri ( Kivu Gölü Serena Oteli dahil ) vardır. Bu huzurlu kasabada geçireceğiniz birkaç gün sizi yenilenmiş bırakacak.

Kingfisher Journeys ile manzaraya daha da yaklaşın. Tur operatörü, Kivu Gölü’nde şarkı söyleyen balıkçı ile muhteşem bir gün batımı kano gezisi ve sizi hayran bırakacak çok günlük kürek çekme maceraları düzenleyebilir .

7. Etnografya Müzesi

Afrika’nın en iyi etnolojik ve arkeolojik eser koleksiyonlarından biri , Huye ilçesindeki Kigali’nin yaklaşık 130 kilometre güneyinde bulunan Ruanda Etnografya Müzesi’nde bulunabilir . Belçika, müzeyi 1989 yılında Ruanda’nın bağımsızlığının 25. yıldönümü şerefine şehre hediye etti.

Etnografya Müzesi’nin yedi galerisi, turistleri zamanında sömürge öncesi Ruanda’ya götürür. Etkileyici bir dokuma sepet koleksiyonu, hayvan derilerinden ve dokuma çimenlerden yapılan geleneksel giysiler, mızraklar ve yaylar, yüzlerce yıl öncesinden müzik davulları ve eski tarım aletleri göreceksiniz.

Turistler, otantik bir kraliyet evine adım atabilir ve nasıl inşa edildiğini öğrenebilir. Müze ayrıca canlı el sanatları gösterilerine de ev sahipliği yapıyor.

Adres: RN1, Butare

8. Goril Muhafızları Köyü

Ruanda’da sepet dokuma

Volcanoes National Park sadece gorilleri görmek için bir yer değil, aynı zamanda Gorilla Guardians Village’da kendinizi Ruanda kültürüne kaptırmak için de önemli bir yer. Yenilenmiş kaçak avcılar tarafından yönetilen, kar amacı gütmeyen kültürel köy, turistlere Ruanda’nın en ünlü el sanatları ve etkinliklerini deneme şansı veriyor.

Kafanızda sepet taşımayı (Ruandalı kadınların yaptığı gibi), kendi sepetlerinizi örmeyi, ok atmayı ve ağır bir taşla tahıl öğütmeyi öğreneceksiniz. Hevesli rehberler, tüm deneyimi büyük bir parti gibi hissettiriyor.

Gorilla Guardians Village’daki derin dans resitalleri için etrafta dolaşmaya değer . Uzun hasır perukları ve etekleriyle süslenen geleneksel dansçılar, ritmik davul ritmi eşliğinde heyecan verici bir gösteri sergilediler. Farkına bile varmadan onlarla dans etmeye başlayacaksın.

Adres: Kınığı, Musanze

9. Kigali’yi keşfedin

Kigali

Pek çok gezgin , goril trekkinginden önce Kigali’de sadece bir gece geçirir ve Ruanda’nın başkentindeki canlı kültürü, mutfağı ve gezileri kaçırır . Seyahatinizin başında veya sonunda burada en az birkaç gün geçirmeyi planlayın.

Dönen desenli tekstillerden ısmarlama giysiler satın alın ve Kigali’nin en büyük pazar yeri olan Kimironko Pazarı’nın enerjik atmosferini deneyimleyin . Depo alanı, her köşesinde sürprizlerle dolu bir labirent gibidir.

Ardından, konutta 10’a kadar yerel sanatçının eserlerini sergileyen bir galeri olan Inema Sanat Merkezi’nde Kigali’nin yaratıcı sahnesine göz atın . Eski Başkanlık Sarayı’ndaki Ruanda Sanat Müzesi’ne gidin . Ruanda ve yakın bölgelerden en iyi çağdaş parçalardan bazılarını sergiliyor. Ayrıca 1994 yılında düşen başkanlık uçağının enkazını da görebilirsiniz.

Yakıt ikmali yapmaya hazır olduğunuzda Question Coffee Cafe’de otantik bir Ruanda kahvesinin tadını çıkarın. Baristaların son zamanlarda hangi deneysel kafeinli karışımları bulduklarını görmek için kafenin özel menüsüne göz atın. Bazı kahve içeceklerine ağaç domates gibi beklenmedik yerel malzemeler kattıkları biliniyor.

Son olarak, Kigali’nin harika restoranlarından birinde leziz bir yemek yiyerek rahatlayın. Hôtel des Mille Collines’deki Le Panorama Restaurant , göz kamaştırıcı şehir manzarasının yanı sıra yerel ve uluslararası favorilerden oluşan zengin bir menü sunmaktadır.

Daha da romantik bir ortam için, The Retreat Hotel’deki Fusion Restaurant’ın açık havada yemek salonuna gidin . Parıldayan bir havuza bakmaktadır ve ev yapımı makarnalar, lezzetli başlangıçlar ve taze deniz ürünleri sunmaktadır.

10. Gishwati Mukura Ulusal Parkı

Gishwati Mukura Ulusal Parkı

2020’nin sonlarında Ruanda dördüncü milli parkı Gishwati Mukura’yı piyasaya sürdü ve turistlere ziyaret etmeleri için bir başka doğal cazibe daha verdi. 34 kilometrekarelik milli park, kalan birkaç Orta Afrika dağ yağmur ormanından birini korumayı amaçlıyor .

Turistler, parktaki iki ormandan daha büyük olan Gishwati’yi ziyaret edebilir. Altın maymunlar, mavi maymunlar, L’Hoest’ler ve yaklaşık 20 doğu şempanzesi dahil olmak üzere çeşitli primatlara ev sahipliği yapıyor . Rehberli şempanze ve maymun izleme turları , alıngan yaratıkları görmeniz için size en iyi şansı verir. Ayrıca ormanda işaretli üç parkurda rehberli doğa yürüyüşüne katılabilirsiniz. Ormanda bulunan 230’dan fazla kuş türünün üyelerine daha yakından bakmak için yanınıza bir dürbün alın.

11. Nyamata Soykırım Anıtı

Nyamata Soykırım Anıtı | StreetVJ / Shutterstock.com

Ruanda soykırımını daha derinden anlamak istiyorsanız, Nyamata Soykırımı Anıtı görülmeye değer. Yaklaşık 10.000’i kendilerini sitenin kilisesinin kutsal alanına kilitleyen, ancak Hutu milisleri kapıları açmaya zorladığında öldürülen 40.000’den fazla kurbanın son dinlenme yeridir.

Kurbanların kıyafetleri ve kimlik kartları artık kilise sıralarında sergileniyor. Kilisenin çıkışının hemen dışında, Tutsilerin sistematik olarak öldürülmesi konusunda medyanın dikkatini çekmeye çalışan İtalyan misyoner Tonia Locatelli’nin mezarını da görebilirsiniz.

Cesareti olanlar için olmasa da, anıtı gezmek, gelecekteki soykırımları önlemenin önemini hatırlatan derinden dokunaklı bir deneyim olabilir.

16 Ocak 2023

Kenya Gezi Rehberi

16 Ocak 2023

ABD Gezi Rehberi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir