Yeni bir çalışma, küçük ölçekli karanlık madde konsantrasyonlarının beklenenden 10 kat daha güçlü mercekleme etkisine neden olduğu ortaya çıkardı. Bu keşif, gök bilimcilerin ileride karanlık madde hakkında daha fazla fikir sahibi olmasına yardımcı olabilir.

Bilim insanları, konu karanlık madde olduğunda bulmacanın birkaç parçasının eksik olduğunu bir kez daha fark ettiler. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda, karanlık maddenin evrenin dörtte birinden fazlasını oluşturduğu fark edildi ancak bu maddeyi doğrudan nasıl görebileceğimizi henüz bilmiyoruz. Bunun nedeniyse maddenin hiçbir şekilde ışığı yaymaması, soğurmaması veya yansıtmaması.

Işık saçmayan bu maddenin varlığı yalnızca diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belirlenebiliyor. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu gizemli maddenin doğasını ve bileşimini araştırırken, Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, karanlık madde teorilerinin önemli bir bileşenin eksik olabileceğini öne sürüyor.

Ekip, yüksek doğruluklu karanlık madde haritası çıkardı:

Hubble Uzay Teleskobu ve Çok Büyük Teleskop (VLT) tarafından yapılan gözlemleri kullanan bir gök bilimci ekibi, küçük ölçekli karanlık madde kümelerinin daha önce inanılandan 10 kat daha fazla merceklenme etkisine neden olduğunu fark etti. Kütleçekimsel merceklenme olarak da bilinen bu durumun karanlık madde tutarsızlığını açıkladığına inanılıyor.

Araştırma kapsamında Hubble ve VLT olmak üzere iki teleskop tarafından toplanan üç farklı gök ada kümesinin gözlemleri kullanıldı. Maddenin ışığı nasıl çarpıttığını inceleyerek kümelerdeki karanlık maddenin yüksek doğruluklu haritasını çıkaran bilim insanları, bu haritayı kullanarak merceklenme bozulmalarını izlediler ve karanlık maddenin miktarı ile nasıl dağıldığını buldular.

Araştırma hakkında konuşan ekip üyesi Piero Rosati, “Hubble ve VLT’den gelen veriler mükemmel bir sinerji sağladı. Galaksileri her bir kümeyle ilişkilendirebildik ve mesafelerini tahmin edebildik” diyor.

Gök bilimcilerin bulmayı bekledikleri büyük çaplı bükülmeler arasında, daha küçük eğilmiş alanlar da tespit edildi. Karanlık madde haritaları modelin karanlık maddenin küme galaksilerinde neye benzeyebileceğine dair tahminlerle birleştirildiğinde ise iki manzara birbirini tutmadı. Bu, bilim insanlarının karanlık maddenin nasıl davrandığına dair bilmeceyi hâlâ çözemedikleri anlamına geliyor.İLGİLİ HABER

NASA’dan Özel Şirketlere Teklif: Ay’dan Numune Toplayın, Sizden Satın Alalım

Bu uyumsuzluğun keşfi, gök bilimcilerin daha iyi bilgisayar simülasyon modelleri tasarlamalarına ve böylece karanlık madde kümelerinin nasıl olduğunu daha iyi anlamalarına, nihayetinde de maddenin bu bol ve baskın biçiminin gerçekte ne olduğunun keşfedilmesine yardımcı olabilir.

ETİKETLER :

YORUMLAR

  1. Gerçekten çok ilginç uzayın böyle olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir